Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Φοιτηκές Υποτροφίες Pt 1: Κληροδοτήματα



Μέρα και αυτή σήμερα… Βλέποντας τον κατώτατο μισθό (νέα μείωση 22%) να προσεγγίζει επίπεδα γειτονικών βαλκανικών χωρών,



σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια να καταρρίψω αυτό το (ενοχλητικά απλουστευτικό κατ' εμέ) επιχείρημα, πως η μείωση των μισθών θα οδηγήσει εξ’ ορισμού σε μείωση της ανεργίας…

Αλλά αρκετή κατάθλιψη φάγαμε σήμερα…

Οπότε αποφάσισα να αναρτήσω ένα άρθρο, που ενδέχεται να δώσει ελπίδες για κάποια ανακούφιση (οικονομική και ψυχική) στο άνεργο πανελλήνιο φοιτηταριάτο, καθώς οι μέρες  της ανέμελης παρασιτικής εξάρτησης απ’ τους γονείς, αποτελούν παρελθών…




AKATAPAUSTO BLOG 


proudly presents:



Κληροδοτήματα Άμεσης Διαχείρησης Υπουργείου Οικονομικών και Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.










Αφιερωμένο στο Νικόλαο Κρήτσκη, 
αντινάυαρχο του Ρωσικού Ναυτικού 
και ευεργέτη (διαθήκη 9 Σεπτεμβρίου 1843)








Τι ακριβώς είναι τα κληροδοτήματα;

Κληροδότημα είναι το χρηματικό ποσό ή περιουσιακό στοιχείο που προσφέρεται από κάποιον (κληροδότη) για κοινωφελή σκοπό (ανεξαρτήτως του αν ο κληροδότης βρίσκεται, εν ζωή  ή περιλαμβάνει σχετική διάταξη στη διαθήκη του).

Τα κληροδοτήματα με τα οποία θα ασχοληθούμε, είναι υποτροφίες που χορηγούνται για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ποσού 150-400 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως το κληροδότημα, καθ' όλη την κανονική διάρκεια των σπουδών.  Μεγάλο μέρος των οποίων δεν απορροφάται(μένουν κενές θέσεις), λόγω χαμηλής συμμετοχής!
Κοινώς, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, οι φοιτητές χάνουν ένα σημαντικό μηνιαίο εισόδημα, που, εκτός των άλλων, χορηγείται σε αυτούς, εις βάρος των εσόδων του εκάστοτε κοινωφελούς ιδρύματος. 


Δηλαδή δεν εξαρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε ούτε κινδυνεύει, ούτε μειώνεται (όπως εκθετικά κάνει ο μισθός).


Αλλά σου προσφέρει μόνο τα χρήματα; 


Όχι! Το ότι λάμβανες υποτροφία καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σου, γράφεται στο βιογραφικό σου και μετράει πολύ, ειδικά στα της ακαδημαϊκής καριέρας. Και τέλος έχεις ένα κίνητρο να περνάς μαθήματα ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ!!




Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. (όποιος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για της υποτροφίες μπορεί να μεταβεί στην επόμενη επικεφαλίδα) 

Η ιστορία των κληροδοτημάτων ξεκινά από τις αρχές του 19ου αιώνα κυρίως από την Ήπειρο, απ’ όπου και κατάγονται οι περισσότεροι ευεργέτες.


Οι ευεργέτες θέλοντας να βοηθήσουν την πατρίδα τους, αλλά μη μπορώντας εξαιτίας της τουρκοκρατίας να δώσουν απευθείας χρήματα σε θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, έφτιαξαν διαθήκες και δωρεές και όρισαν τόσο τους διαχειριστές αυτών των περιουσιών όσο και τους σκοπούς που θα έπρεπε οι πόροι των κληροδοτημάτων να υπηρετήσουν (π.χ. παιδεία, νεολαία, αναξιοπαθούντες κ.ά.).


Οι κληροδότες ήταν βέβαια έμποροι, που διέπρεπαν στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης (κυρίως στις παραδουνάβιες ηγεμονίες) και βάση του εθνικού τους αισθήματος, έδιναν μεγάλο κομμάτι της περιουσίας τους στην Ελλάδα και αργότερα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, κυρίως με τη μορφή κληροδοτημάτων.

Μεταξύ άλλων, ιστορικά κληροδοτήματα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιοτο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Πλέον καταλήγουμε στα κληροδοτήματα που μας ενδιαφέρουν.

Πολλοί λοιπόν από αυτούς τους ευεργέτες (οι περισσότεροι πριν το 1900!) όρισαν το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο οικονομικών άμεσους διαχειριστές των κληροδοτημάτων τους, θέτοντας βέβαια ο καθένας τούς όρους του(συνήθως γεωγραφικά κριτήρια, τόπο κατοικίας ή καταγωγής). Έτσι πλέον το υπουργείο παιδείας κάθε χρόνο προκηρύσσει επιλογές ή διαγωνισμούς υποτροφιών για κάθε κληροδότημα.

Για να γίνει υπότροφος ή να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, κάποιος φοιτητής θα πρέπει να έχει απολυτήριο λυκείου με βαθμό τουλάχιστον Λίαν Καλώς, δηλαδή ≥16,1 και να πληρεί τα υπόλοιπα κριτήρια που έχει θέσει ο κληροδότης.

Ας το εξηγήσουμε λίγο πιο αναλυτικά:


Παίρνοντας για παράδειγμα το:

Κληροδότημα Κυπριανίδη Ιάλεμου


Τομείς σπουδών:- Προπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό σε φοιτητές Ανωτάτης Εκπαίδευσης Παν/κού Τομέα της χώρας

Προϋποθέσεις: - Υποψήφιοι, μόνιμοι κάτοικοι τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και απόφοιτοι σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης των δήμων και κοινοτήτων περιφέρειας τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης
- Επιλογή με διαγωνισμό
Διάρκεια: - Μέχρι το τέλος των κανονικών σπουδών τους.


Όπου αναγράφεται, πως μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό για το κληροδότημα, όσοι μένουν μόνιμα στην Αθήνα και στα προάστια ή τελείωσαν το λύκειο εκεί και έχουν απολυτήριο λυκείου, με βαθμό πάνω από 16.

Το πόσο της συγκεκριμένης υποτροφίας έτσι όπως δημοσιεύτηκε για τους πρωτοετής του 09-10, ήταν 180 euro. Δηλαδή για κάποιον που φοιτά στο πολυτεχνείο το πόσο που θα έπαιρνε συνολικά είναι 10800 ευρώ (και αυτή είναι από τις χαμηλές υποτροφίες).


Επίσης, για τους εισαχθέντες του 09-10 προκηρύχθηκαν 9 θέσεις για την ανωτέρω υποτροφία, δηλαδή από όσους θα πήγαιναν, οι 9 που θα έγραφαν καλύτερα στο διαγωνισμό θα περνούσαν. Η συμμετοχή ήταν ισχνή και μιλάμε για την Αθήνα!


Ο διαγωνισμός για όλα τα κληροδοτήματα είναι στα μαθήματα έκθεση και φυσική ή ιστορία κατεύθυνσης και ύλη πανελλαδικών.


Στα παραδείγματα ανέφερα τους πρωτοετής του 09-10, διότι εκείνοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις τελευταίες προκηρύξεις που εκδόθηκαν.

Αυτό συμβαίνει  διότι ο διαγωνισμός γίνεται συνήθως 1μιση με 2 χρόνια μετά την εισαγωγή στη σχολή. Δηλαδή στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται φέτος, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εισαχθέντες τη χρονιά 10-11.

Εκεί βρίσκεται το μήλον της έριδος! Καθώς με το που εγκριθεί η υποτροφία, περίπου 6 μήνες, μετά την επιτυχία στο διαγωνισμό, άξαφνα στο τρίτο έτος, ο υπότροφος θα βρεθεί με πάνω απ’ τα μισά χρήματα της υποτροφίας στα χέρια του! Και για ένα φοιτητή, ένα πόσο μεγαλύτερο των 5000 ευρώ, είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο!!!

Και τα χρήματα θα μπαίνουν απλά στο λογαριασμό μου, κάθε πρώτη του μήνα;

ΟΧΙ, εδώ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι! Για να παίρνεις την υποτροφία, πρέπει στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους (δηλαδή μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου) να έχεις περάσει τα 2/3 των διδαγμένων μαθημάτων σου (σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών της σχολής σου).
Δηλαδή, και έχεις ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να περνάς μαθήματα και όταν τα περνάς έχεις τη χαρά μιας ανταμοιβής!

  

Και αν δεν τα περάσω τότε τι; Χάνω τα χρήματα;


Πάλι όχι! Οι υπάλληλοι του υπουργείου, είναι εξαιρετικά ελαστικοί, και σου δίνουν τη δυνατότητα να παραδώσεις αναλυτική βαθμολογία μετά την επόμενη εξεταστική, ώστε να καλύψεις τα κενά…
Εν ολίγοις, πρέπει να είσαι ή τελείως ΣΤΟΚΟΣ ή τόσο απελευθερωμένος, που να έχεις ΧΕΣΜΕΝΑ τα φράγκα, για να χάσεις τα χρήματα της υποτροφίας, αφότου επιτύχεις στο διαγωνισμό.
Σκοπός του ορίου αυτού (2/3 μαθημάτων) είναι να πάρει ο υπότροφος πτυχίο σε ν+1 χρόνια… όμως και εκεί δίνεται παράταση…

Για να μη θεωρηθεί ότι τα κληροδοτήματα είναι Αθηνοκεντρικά (που ακριβώς το αντίθετο είναι), παραθέτω τις πληροφορίες ενός ακόμη κληροδοτήματος:


Κληροδότημα  Κρήτσκη Νικολάου



Tομείς σπουδών:- Προπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό σε φοιτητές Ανωτάτης Εκπαίδευσης Παν/κού και Τεχνολογικού Τομέα της χώρας  και μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό σε αποφοίτους των Ανωτάτης Εκπαίδευσης Παν/κού Τομέα της χώρας.


Προϋποθέσεις: - Καταγωγή από τη Ζαγορά Μαγνησίας, την Πελοπόννησο, τις Σπέτσες και την Ύδρα.
-       Επιλογή με διαγωνισμό (προπτυχιακές σπουδές)


Διάρκεια σπουδών: - Μέχρι το τέλος των κανονικών σπουδών τους (για τις προπτυχιακές σπουδές)



Όπως φαίνεται εδώ δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι καταγόμενοι από τις ανωτέρω περιοχές. Με την προϋπόθεση βαθμός απολυτηρίου πάνω από 16 όπως είπαμε… (υπάρχει και ένα κομμάτι μεταπτυχιακών σπουδών στη συγκεκριμένη υποτροφία, αλλά σκοπίμως έχει αφαιρεθεί, διότι θα αναφερθούμε στα μεταπτυχιακά σε επόμενο άρθρο)



 Αναλυτικός κατάλογος των κληροδοτημάτων διαχείρισης των 2 υπουργείων, υπάρχει εδώ.


Σχόλια:




  • Πιστεύω πραγματικά ότι θα το νιώσετε κι εσείς αυτό το δέος! Το να παίρνεις ένα τόσο σημαντικό ποσό, που σου το δώρησε κάποιος σπουδαίος, αν μη τι άλλο, άνθρωπος, πριν το 1900!! Και 100 χρόνια τώρα προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους-φοιτητές της χώρας μας να σπουδάζουν με μία σχετική άνεση... ...αυτό νομίζω είναι πραγματικά ΑΞΙΟΛΟΓΗ  προσφορά




  • Ακόμα, αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι στις μέρες μας, οι πλούσιοι Έλληνες, που είναι αρκετοί ειδικά στο χώρο της ναυτιλίας, δεν προσφέρουν παρά ελάχιστα στον τόπο τους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις.


  • Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τώρα, εν μέσω κρίσης, θα εκτιμηθούν διαφορετικά πολλά πράγματα και θα  υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά απ' το χώρο.





Συμπεράσματα:



  • Κάθε φοιτητής που έχει απολυτήριο λυκείου πάνω από 16 μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό (ή σπανίως επιλογή) του κληροδοτήματος, του οποίου τα κριτήρια πληρεί.



  • Φέτος θα γίνουν οι εξετάσεις των εισαχθέντων το ακ. έτος 10-11, του χρόνου του 11-12 και πάει λέγοντας. 




  • Υπάρχουν 18 κληροδοτήματα, βάση θεωρίας πιθανοτήτων σε τουλάχιστον θα πληρείτε τα κριτήρια.




  • Με το να πετύχεις και να υπογράψεις σύμβαση υποτροφίας, έχεις ένα σταθερό εισόδημα, σαν να δουλεύεις σε καφετέρια 4ωρο τις καθημερινές.



  • Ως υπότροφος έχεις ένα extra κίνητρο να μη χαλαρώσεις και έτσι να μη σε πάρει η φοιτητική παραβολή με τα κοίλα άνω.

  • Με το να είσαι υπότροφος καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών σου έχεις ένα σημαντικό τίτλο στο βιογραφικό σου. Που αποτελεί bonus  για παράδειγμα στο να επιλογείς, για κάποιο μεταπτυχιακό.


Για τα μεταπτυχιακά στο επόμενο επεισόδιο…
to be continued…


Επίσης επειδή έχω μερικές απαντήσεις, μήπως έχετε μερικές ερωτήσεις; Αφήστε το στίγμα σας, πατώντας στο "σχόλια" ακριβώς από κάτω...




Τέλος πιστεύω ότι τα κληροδοτήματα θα βοηθήσουν ακόμα και το φίλο μας από κάτω...




                           ...και στα 2 σκέλη του προβλήματός του!



πηγή: http://www.minedu.gov.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

6forfree